Den tradisjonelle ripsgelèen må eg
lage kvart år.
Barneborna, ja dei vaksne òg
lika den godt.
Nydelege ripsbær,
dei er gode til bl. a. dessert òg.
Bær i mengdevis blir plukka
frå Ripsbærtrea i hagen.
Bæra er kokt i ca 15 min.
Etterpå har eg dei i ein stoffpose og silar
til all safta har rent gjennom.
Eg måler opp mengde silt saft,
har den i ei stor rein panne og kokar opp.
Har i 1 kg sukker pr. 1 liter saft.
Koka til alt sukkeret er løyst opp.
Fjernar skummet som har samla seg oppå.
Ause den varme safta i glas som eg har vaska og
hatt i steikeomnen på 150 gr,
dei er då reine og desinfiserte.
Fyller glasa, tørkar vekk det som evt
har komt på kanten med rein tvoge.
Har på lokk og
snur glasa opp ned.
Slik står dei til gelèen er kald.
No er den hermetisk lukka og haldbar
lenge lenge,
(hos oss blir den oppeten før
ny produksjon neste år :)
Eg oppbevarer alt syltetøy i eit ekstra kjøleskap,
men ripsgelè med så mykje sukker
står seg godt i ei kjøleg matbod.
Lukke til !
takk for tipset ;)
SvarSlettmonika våte klemmer ;)
Jeg har bare laget ripsgele noen få ganger, for lenge siden. Men jeg husker at moren min gjorde det, hvert eneste år. Og jeg husker at det skummet hun tok av fikk jeg spise..namnam.. Søtt og godt. Her ble det ikke så mye rips i år, men desto mer av de andre bærene.. Gele skal det nok bli etterhvert her også. Klem fra Inger Johanne
SvarSlettHeisann.... kanskje det er gele jeg skal lage av safta jeg har i kjøleskapet. Vannmelona jeg kjøpte begynte å bli "for gammel", så jeg kokte den opp til kakefyll, men det ble veldig mye saft ut av den også som fremdeles står i kjøleskapet!
SvarSlettJeg har lagt til leker til Jordskokkoppskrifter på slutten av innlegget mitt. Det blir nok ikke noe matlaging av røtter denne høsten.
Ha en flott søndag ;:OD)
Looks delicious.
SvarSlettTakk for flott oppskrift! Det ser jo så enkelt ut når du gjør det ;)
SvarSlettGod søndag!
Da jeg var 10 år deltok jeg i en konkurranse og vant. Premien var en kartong med syltetøy. Da damen ringte og spurte hvilke syltetøy jeg ønsket - var jeg ikke i tvil. En kartong med rips-gelé!!!
SvarSlettVi har to gamle ripsbusker og to like gamle solbergbusker (ca 60 år gamle) i Hagen hjemme. De har fine bær fremdeles. Blander det sammen og har 5 kg i dampkoker sammen med noe sukker, og koker ca 75 min. Deilig saft! Hilsen Tove
SvarSlettRips er bare fantastisk, og så mye godt du kan lage av de!!
SvarSlettVinbärsgelé, så smaskigt!
SvarSlettDet så veldig godt ut :)
SvarSlettHeldige er de som kan spise god ripsgele.
Husker jeg var med min mormor og lagde solbærsaft på hytta da jeg var liten, solbærsaft smaker godt den dag i dag :)
Ha en fin uke,
klem Frerikke
Oj - det så fristende ut - fikk lyst til å kjøpe en ripsbusk - plante den i hagen og lage ripsgele til neste år.
SvarSlettHello, the berries and jelly look delicious. I have never tried making homemade jelly. Happy Monday, enjoy your new week ahead!
SvarSlettVackra bär! Jag tycker om den röda färgen! Nu har du gelé och sylt för hela vintern! Bara att äta, njuta och tänka på sommaren!
SvarSlettHa det gott!
Så gott med hemmagjord gelé. Fint att ha i vinter och njuta av och minnas sommaren som gick. Tack för kommentar hos mig.
SvarSlettHer har det også vært laget ripsgele i lange baner...mer enn vi forbruker til gagns:)..men trivelig å gi bort i gave:)
SvarSlettJeg bruker saftkoker, så får ut safta på den måten..veldig greit det også.
P.s tusen takk for at du tar deg tid til å kommentere på bloggen!!..jeg er såå dårlig på det for tida:(
Kos deg masse videre i august, klem fra meg:)
Det är verkligen väldigt gott med vinbärsgelé! Fint att kunna öppna en burk sommarminne till maten i vinter!
SvarSlett