torsdag 14. november 2019

Elisabeth Hoff, heider og ære


Elisabeth Hoff er ei fantastisk kvinne som eg har
beundra i årevis. Uredd og dyktig.
Eg høyrde programmet Drivkraft på P2 7. nov.
Ho var også intervjua i Dagsrevyen same kvelden.
Det styrka meg i synet på ei eineståande kvinne.
Det kjem ut ei bok " En helvetes jobb "
om Elisabeth Hoff i desse dagar, 
den boka ynskjer eg meg til bursdag eller jul.

I dag er eg så frekk at eg legg ut innlegget i 
Sunnmørsposten i dag
om heider og ære ho fekk i heimbyen Ålesund i går.


EKSTRAORDINÆR GOD ÅLESUNDER: ELIZABETH HOFF BLIR HEDRET SOM GOD AMBASSADØR AV ÅLESUND, HER SAMMEN MED ORDFØRER EVA VINJE AURDAL OG KULTURSJEF OSKAR SKULSTAD UNDER MARKERINGEN PÅ RÅDHUSET ONSDAG. FOTO: NILS HARALD ÅNSTAD
– Ålesund er stolt av deg
– Du er den aller modigste nålevende ålesunderen. Du representerer det beste i oss. Ålesund er stolt av deg, sa ordfører Eva Vinje Aurdal, under markeringen av at Hoff er tildelt hederstittelen Ålesundsambassadør.
I formannskapssalen avslørte ordføreren at Elizabeth Hoff er opprinnelsen til at kommunen for tre år siden opprettet denne hederen til personer som er gode ambassadører for Ålesund nasjonalt og internasjonalt.
– Vi ville gi deg kommunens hederspris, vår høyeste utmerkelse. Men der sier statuttene at mottakeren må bo i Ålesund. Da måtte vi finne en annen mulighet.
Tidligere har fotballspiller John Arne Riise og artist Sigrid Solbakk Raabe fått ambassadør-hederen av Ålesund by.
– Og endelig klaffet det å få deg hit og gitt deg denne hederen, sa Aurdal.
Farlig jobb
Hoff har i sju år ledet Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt hjelpearbeid i krigsherjede Syria.
Nylig ble hun utnevnt til organisasjonens representant i Libya, et annet av verdens farligste land.
– Vi mister nesten pusten av det du har gjort, har vært med på og betydd for så mange, sa Aurdal – og takket Hoff for den store humanitære innsatsen.
Hun fikk et kunstverk laget av Karin August Nogva, med tittelen «Perfect Warrior».
Takket hjembyen, rørt til tårer
61-åringen fra Ålesund er tidligere tildelt flere priser for sitt ekstraordinære mot og farefulle arbeid i krigs- og konfliktområder. Blant annet fikk hun i fjor Gunnar Sønstebys minnepris. Hederen fra hjembyen betyr noe helt spesielt, som rørte hovedpersonen til tårer under takketalen.
– Dette betyr uendelig mye for meg. Jeg vil takke byen, ordføreren og alle jeg har vokst opp med her i Ålesund. Det er her røttene mine er, og det er hit jeg ønsker å komme tilbake.
Hoff uttrykte både stolthet og takknemlighet, på vegne av seg selv og sin familie – ikke minst sine foreldre.
– Jeg skulle ønske de var her for å se at jeg ble hedret av byen. Her har min familie vært i generasjoner. Dette er veldig stort, og jeg kan ikke få takket nok.
Med seg til markeringen hadde Hoff med seg to gode barndomsvenninner som gjester.
Etterpå fikk følget lunsj med ordfører og andre representanter for kommunen. Det var også tale fra kultursjef Oskar Skulstad, samt musikkinnslag av Elliot Engvik Lorgen (18).
Hedret av Lion

Tidligere på dagen fikk Hoff også en annen utmerkelse under besøket i hjembyen.
Lions Club Ålesund/Borgund vedtok tidlig i år å tildele Lions' høyeste utmerkelse, Melvin Jones, til henne.
Også dette for hennes viktige og særdeles krevende arbeid i Syria. Lions er en verdensomfattende organisasjon som bidrar til humanitært arbeid i mange land. – Vi er støttespiller som samler inn penger, men sender ikke folk ut i konfliktområder. Vi er veldig imponert over det arbeidet Elizabeth Hoff gjør, sier Peder Naalsund, visepresident i Lions Club Ålesund/Borgund.
Så vidt ham bekjent er dette første gang at den høye utmerkelsen går til noen i Ålesund som ikke selv er medlem av Lions Club.
Plaketten med utmerkelsen er spesialsendt fra Lions-hovedkontoret i USA.
– Vi har lenge forsøkt å finne en anledning til å overrekke denne. Hun er jo en meget opptatt dame. Mens hun nå var hjemme i Ålesund noen dager, var det bare å smi mens jernet var varmt, sier Naalsund.
Prisutdelingen skjedde i Sunnmørspostens lokaler i Ålesund sentrum.
– Jeg er veldig rørt og takknemlig. Jeg er en stor beundrer av det humanitære arbeidet Lions gjør.
– Sammen med Verdens helseorganisasjon, som jeg jobber for, har vi et felles perspektiv på det å hjelpe andre og utgjøre en forskjell i områder der folk lider og behovet for hjelp er stort, sier Elizabeth Hoff.
Hun forteller at dagene på besøk hjemme i Ålesund har vært fantastiske. Hun blir stoppet av folk på gata, som vil vise støtte og takknemlighet for det hun og WHO gjør i Syria og andre steder. – Jeg kan vitne om at hjelpen mange gir, virkelig kommer fram, sier hun.

4 kommentarer:

 1. Dette er ett flott inlegg om pris, velfortjent som jeg skjönner det for pristakerens arbeide. Boken har jeg skrevet om, en god og intressant vil jeg tro. Takk for dette Anne-Mari!Er din svimmelhet fortsatt der?

  SvarSlett
 2. Så fint inlägg till veckan temaord.Tusen tack! Och fint att få veta mer om denna kvinna som jag tyvärr inte visst så mycket om. Hennes bok skulle jag gärna vilja läsa .
  Ha det gott,

  SvarSlett
 3. Jeg er imponert. Klar at hun fortjente disse prisene. Å være så modig som å jobbe i disse landene er nesten uforståelig.
  Gratulere! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Eg set stor pris på at du legg igjen ein kommentar :-)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.