torsdag 17. november 2016

Lammerull


Tradisjonen med å lage lammerull til jul
har me hatt i over førti år.
Både mannen min og eg hadde 
vanen med heimanfrå.
Etterkvart er oppskrifta justert
etter eigen smak.

Det beste er å bruke utbeina lammeside som ein bretta ut.
Inne i rullane er det salt, pepar, ingefær,
 litt allehånde, litt sukker
og gelantinpulver
Mødrene våre brukte å sy saman rullane
med nål og sterk tråd.
Mange gjer det på den måten framleis, men
eg fann tidleg ut at det kunne gjerast
på ein enklare måte.
Eg bruka nettingstrømpe og
knyt tråd i endane

Dei låg i lettsaltlake 5 døgn.
Så skulle dei eigentleg henge på mørkeloftet 
til tørk 5-7 dagar,
men det vart så mange varmegrader i lufta ute
at me torde ikkje la dei henge
meir enn 2 dagar

Kokte/trekte ca 3 timar 
Etterpå låg dei i press over natta


Mange små porsjonar med
nydeleg godt pålegg med mykje smak.
Det skal vere nok både til oss sjølve og til å gi bort.

namnamnam...








16 kommentarer:

  1. Du må gjerne si namnamnam... dette er gode saker.. Litt rødbete på og så er julen reddet. Nå synes jeg du har vært skikkelig flink. God kveld videre. Klem fra Inger Johanne

    SvarSlett
  2. Å det så veldig godt ut. Jeg er vant med rullepølse som lages på samme måte, krydres med timian og legges i saltlake. Vi bruker det ikke til pålegg, men vi koker ertesuppe på rullepølsen. Nam, godt det også.

    SvarSlett
  3. Åh, det er så jeg får vann i munnen :)
    Min mor og tantesydde rull til hver jul. De smakte veldig godt husker jeg, og de hadde også en trepresse til formålet.

    God helg!

    SvarSlett
  4. Fabelaktig håndverk! Dette blir godsaker til jul. Jeg skal kjøpe lammerull på julemarkedet vårt i år, men dukker det opp et par lammesider, må jeg nok sy rull i år også. Så kjekt å ha noe å gi bort! Det blir sikkert mottatt med jubel. Så du hadde vunnet gi-bort hos Marianne. Gratulerer og riktig god helg!

    Klem fra Ingunn som ser på snøen som laver ned.....

    SvarSlett
  5. Ja, det pleier vi å lage også! Lurt med nettingstrømpe!

    SvarSlett
  6. Nam, nam! Jeg er ikke flink med slik hjemmelaget mat, men er veldig glad for alle som holder gamle tradisjoner i hevd :)

    SvarSlett
  7. Gode barndomsminner dette. Så godt å se at tradisjonene lever videre.

    SvarSlett
  8. Så kjekt å holde tradisjonene i hevd. Flinke dere er.
    Klemz

    SvarSlett
  9. I've never eaten that or hear abot before, but it looks delicious.
    Have a nice weekend

    SvarSlett
  10. Heisann, merkelig, men dette har jeg faktisk til gode å smake. Har ikke vært tradisjon i våre familier. Ser godt ut, smaker nok godt også ;:OD)-
    Ha fine novemberdager ;:OD)

    SvarSlett
  11. Oj - så flott.
    Gode juletradisjoner liker vi.
    Ha en finfin lørdagskveld.

    SvarSlett
  12. Ser det ut veldig godt :-))) Kjempeflott tradisjon... mhhh,
    namnamnam, ja det smaker meg :-)) Fin søndag deg og dine.
    Solen kommer i dag her. Herlig. Klem fra Viola

    SvarSlett
  13. Jeg laget i mange år både lammerull og sylte av svinehode. Det var det en nabo som lærte meg da jeg kom flyttende hit som ung frue i 1965. Jeg var flink husmor den gang, også med baking, safting og sylting. Nå har jeg droppet det meste. Har en sønn som er kokk, og vi får det vi trenger til jul av han - heldigvis.
    Din lammerull så flott ut, og smaker sikker nydelig!
    God søndag ønskes av Tove

    SvarSlett
  14. Å, dette er jul! Grovt ferskt brød med lammerull og noen rødbeter.. Herlighet - jeg får vann i munnen!

    SvarSlett
  15. Flink dokker! Min mor laget alltid slikt til jul, men er redd jeg ikke har fulgt opp tradisjonen..
    Ha fine dager mot advent, klem:)

    SvarSlett
  16. Åååå, dette så virkelig godt ut! Min mor var flink med sånt, mens jeg har aldri vært så huslig av meg. Full jobb og nok av andre interesser har gjort at gamle tradisjoner ikke har blitt ført videre. Dog, det frister å forsøke seg!

    Ha ei fin uke!

    Klem Irene

    SvarSlett

Eg set stor pris på at du legg igjen ein kommentar :-)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.