lørdag 1. april 2017

Vesta


På ein sjøbudvegg i nærleiken
heng denne gamle verslitne 
livbøya.
Eg kjenner ikkje til om den har vore i bruk,
men den er der om
det skulle vere trong for den.

Livbøye. 

Namnet fortel oss at den er livsviktig.

"En ring av kork eller skumplast som brukes til livredning. Den er malt i sterke farger og utstyrt med tauverk".Slik lyder definisjonen i ordboken. Men hvor kommer den fra?
Et relieff fra cirka 865 f.Kr. i British Museum viser assyriske krigere som benyttet luftfylte dyrehuder for å svømme over en elv. Ringformede livbøyer kjennes helt fra en skisse av Leonardo da Vinci på 1500-tallet. I 1860-årene brukte den italienske marine korkringer som redningsmiddel, og i 1868 ble det tatt ut patent på en oppblåsbar livbøye med ringform.
I Norge ble det i Lov av 7. mai 1857 om redningsmateriell på skip, påbudt en redningsbøye, to, for større handelsskip i utenriksfart.

Tryg-bøyer kysten rundt

I perioden fra midten av 1800-tallet til slutten av 1900-tallet fraktet en stor flåte fjordabåter folk og varer til og fra øyene og fjordene som omslutter Bergen. På kaiene krydde det av ferdafolk og unger når fjordabåtene anløp. Det hendte ikke sjelden at noen falt på sjøen. 
I 1950 var Baard Isdahl og familien om bord på en av sine mange turer med fjordabåten på vei fra Nordhordland. Idet båten anløper Salhus kai, ser Isdahl noe som gir ham en idé. Han får øye på en rund gjenstand på veggen av et lagerskur. En livbøye med påskriften Salhus husmorlag.
Merket av krigen og tid i tysk fangenskap, hadde Isdahl særlig ærefrykt for livet. Nå hadde han fått en idé han ikke ville fire på, og det var med stor iver han troppet opp på kontoret i Vesta-Hygea dagen etter. Selskapet, som nå heter Tryg, skulle ta ansvar for god tilgang på livbøyer kysten rundt. Han ville at vi skulle bidra til å gjøre det tryggere å ferdes på og ved vann.
Og slik ble det. Den første Tryg-bøyen ble utplassert i 1952."

Info henta frå Wikipedia


God helg, den første i april !









9 kommentarer:

  1. Så artig å lese. Jeg kjenner nok ingen som har måttet ta i bruk en livbøyle, men jeg er ikke i tvil om at den kan ha reddet mange.. God helg til deg. Klem fra Inger Johanne

    SvarSlett
  2. Här i Sverige har bland annat försäkringsbolaget Trygg Hansa hängt upp livbojar runt sjöar och vid kusten. Undra om de hör ihop med Tryg!

    SvarSlett
  3. Det er fint at slike henger ved sjø og vann der folk ofte ferdes, selv om det sjelden er bruk for dem, heldigvis. Beste hilsen Ingrid

    SvarSlett
  4. Fint innlegg ... er nok ikke mange som vet bakgrunnen for at livbøyene henger rundt omkring. Jeg har ikke tenkt noe over det før.

    Ha en fin søndag!

    Klem Irene

    SvarSlett
  5. Dette er interessant at den første livbøyen skyldes Leonardo da Vinci. Ha riktig god søndag kjære Anne-Mari
    I dag vi har igjen 11 grader og mye grå skyer, men i går var untrolig 22 grader og hele dagen solskinn - sommer-ferieværet... vi hadde nytte utenfor... så deilig.
    Søndagsklem fra Viola

    SvarSlett
  6. Interresant å lese om historien bak livbøyene. Ønsker deg en fin ny uke! Hilsen fra Marianne

    SvarSlett
  7. Hei! Hva er det godeste Leonardo ikke har hatt en finger med i spillet!!!
    Vet du om det er andre land som har tilsvarende ordning med bøyler tilgjengelig for allmennheten ved kysten? Kjempegod ide!
    Ha ei flott uke ;:OD)

    SvarSlett
  8. Tusen takk for et spennende innlegg. Veldig artig å lese. Og sannelig har disse livbøyene reddet en god del liv!
    Veldig artig å lese historien bak.
    En fortsatt fin uke ønskes av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  9. Er visst litt på etterskudd her. Interessant å lese. Kjente ikke livbøyas historie fra før. Har heldigvis ikke hatt bruk for noen, men veldig bra at de finnes rundt omkring. Stikker nok innom deg deg flere ganger før påske. Du er en av de ivrigste bloggerne på lista mi.

    God kveld fra Ingunn

    SvarSlett

Eg set stor pris på at du legg igjen ein kommentar :-)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.