onsdag 18. november 2015

Mòrpølse


eller mòr som me seier.
Andre namn som blir brukt er
morrpølse, mørpølse eller berre morr

Mòr er ein del av julemattradisjonen vår.
Siste åra har me laga sjølve 
etter oppskrifta som 
svigerforeldra mine brukte i alle dei år.

I går kveld kutta me opp 
kjøt frå svin, lam og storfè.
Krydde- og saltblandinga dryssa me 
mellom laga av kjøt slik
at det fekk trekke litt inn i.
Det sto kaldt til i dag.

Andrè, eldstesonen stilte som vanleg 
 med god kvern og kjøkenmaskin.

" teamwork "
Ottar har farse i kverna,
eg passa på at det blir rett
 tjukkelse på mòren. 

Tarmar til å ha kjøtblandinga i
kjøpte eg i slaktarbutikken,
dei var frå Danmark.
I dag var det gode tarmar, ingen slitna undervegs.

Andrè tok unna og gjorde mòren
klar til å henge på
mørkeloftet til tørk nokre dagar.
(me kalla det å bokne, halvtørke)

Der er slike dagar me starta å gle oss
til julaftan og tradisjonsmaten.



15 kommentarer:

  1. Herlighet så SULTEN jeg ble.
    Flinke dere er.
    Klem❤

    SvarSlett
  2. Så flinke dokke er!
    Kjekt med slike tradisjonar :-)
    4.des skal eg bake løfse saman med systå mi! Kjekt!

    SvarSlett
  3. Imponerende, rett og slett! Dette har jeg aldri begitt meg ut på. Nå er jeg heller ikke vant med morrpølse, men lammerull og grisesylte var fast innslag på bordet i jula i "gamle" dager. Jeg har sydd rull, men nå kjøper jeg som oftest.
    I dag avslutta jeg klingebaksten, og jeg er kommet ut av tellinga om hvor mange leiver det ble, men tipper ca to hundre. Marit og jeg skal bake kling med 6. klasse på skolen på fredag i faget "Mat og helse". Vi bakte i fjor også og hadde ivrige og flinke elever.
    Ellers strikker jeg til julemarked 28. november. Skal bake noen sorter med småkaker også til samme formål.
    Gleder meg over å være i god form slik at jeg kan stå på, for det er jo kjempeartig!

    Ønsker deg/dere lykke til med videre forberedelser! Vi blir ikke arbeidsløse i førjulstida.

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett
  4. Det verkar var en god blandning på kött. Säkert väldigt gott!

    svar: ja, det är en amaryllis som blommar så fint nu.

    SvarSlett
  5. Dette er kulturarv i beste forstand. Så flott at den yngre generasjonen er med å lærer og kan med tiden videreføre dette.
    Morsomt å se. Skulle ønske jeg kunne smake.

    God førjulstid. Del det gjerne på bloggen min.

    SvarSlett
  6. Så interessant og morsomt å se - dette blir sikkert godt! :) Viktig å føre mattradisjonene videre. :) Lykke til med juleforberedelsene, ønsker deg ei fin førjulsted! :) Hilsen Else Britt :)

    SvarSlett
  7. Vad roligt med egen tillverkning!

    SvarSlett
  8. En trevlig tradition att hjälpas åt att göra korv till julbordet! Den kommer säkert att vara populär!
    Ha en bra dag!

    SvarSlett
  9. Julen är räddad! Åtminstone vid ert julbord. Ser jättegott ut och så bra att veta vad korven verkligen innehåller.

    SvarSlett
  10. Mmmm..... Ser veldig godt ut! Så heldige dere er som har oppskrift og kunnskap om hvordan slik mat kan lages!��

    SvarSlett
  11. Den hemlagade korven skulle jag gärna smaka! Trevlig helg

    SvarSlett
  12. Du verden, så flinke dere er! Gøy at du viser det fram. God helg!

    SvarSlett
  13. Det kaller jeg teamwork! Så flinke dere er, fin tradisjon å ta vare på!
    God helg!

    SvarSlett
  14. Takk for at du deltok på link party forrige uke. Nytt party er i gang nu

    SvarSlett

Eg set stor pris på at du legg igjen ein kommentar :-)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.