tirsdag 6. mars 2018

Frukt i fjøra

Denne veke er utfordringa ho Sanna
ordet: Frukt


Det kan vel diskuterast om tang og tare
er frukt eller grønsak,
men eg tek sjangsen på at det er 
frukt.
Eg må innrømme at eg ikkje bruka tang i maten,
men har høyrt at det blir
god suppe kokt på tang, kanskje eg skulle
prøve ein gong ?


Eg bur nær sjøen og har alltid likt
å vandre i fjøra.
Den gode lukta av tang og tare blanda med
salt og frisk luft gjer 
ein fjøretur til ei god oppleving.


Tang og tare er fleirårige brunalger.
Tang er mest vanleg i fjøra medan 
tare veks djupare.
Den eg vise her er truleg blæretang.
Det er kjekt å knipe på blærene og få dei
til å sprekke.


Etter ein fjøretur er skuldrane senka og
pulsen lav.

Sjå kva andre har skrive om frukt






16 kommentarer:

  1. En annorlunda frukt. Jag tror att tång är rätt segt att äta. Friterat sjögräs är krispigt - för det har jag testat. Ha en fin vecka!

    SvarSlett
  2. Tång och alger har jag provat i Kina men då har det varit i maten.Och som jag förstått det räknas de flesta alger/tång till frukter. Vet att kockar nu i i Norden börjat använda tång i olika maträtter.

    Vilken fin promenad du tog oss med på i vattenkanten, längs stranden. Här hade jag gärna gått med dig även på "riktigt".
    Intressant tolkning av veckans temaord.

    SvarSlett
  3. Heisann.... jeg har smakt tare en gang, frister ikke til å ha det ofte i kosten til tross for at det er veldig sunt. Får heller kompensere med annen sunn frukt, mer søt og smakfull! Flotte bilder .... nå frister sjøen, men her ligger isen ennå.... Ha en fin kveld ;:OD)

    SvarSlett
  4. Tror ikke det er all tang som er spiselig? Men den skal jo være veldig bra i komposten da :-)) Alltid deilig å vasse i tangen ved havet! Fin uke til deg!

    SvarSlett
  5. Så fine bilder av tang. Jeg har spist tang som frityrstekt og som tangsuppe. Helt greit, men ikke noe jeg lengter etter akkurat. Tang er gøy å slenge på grille. Blæretangen skifter farge til irrgrønt!

    SvarSlett
  6. Bra tolkning av temat "frukt"! Har aldrig testat att äta tång men det är kanske framtidens mat!
    Ha en skön onsdag! Vi har äntligen plusgrader och det känns som en vårdag efter all kyla.

    SvarSlett
  7. Detta var intressant och annorlunda. Har själv aldrig smakat tång, men skulle gärna göra det om jag fick möjlighet. Den doftar så friskt. Så vackra bilder av tången och kusten. Fint bidrag till veckans tema.

    SvarSlett
  8. Det var ett fint och minst sagt annorlunda bidrag till temat. Gillar det skarpt! I japansk matlagning används ofta tång och jag har smakat. Det är väldigt gott och extremt bra för hälsan har jag förstått av min japanska kompis.

    SvarSlett
  9. Kul tolkning av temat, hade ingen aning om att tång räknades till frukterna. Såg ett intressant program där man drog jättelika stenblock på tång. Så tänkte man sig att det gick till när de uråldriga stenskulpturerna restes - kommer inte ihåg om det var på Island eller Shetlandsöarna eller någon annanstans i de trakterna.
    Ingrid

    SvarSlett
  10. Nå er det jammen lenge siden jeg gikk tur i fjæra. Det var en del av barndommens opplevelser. Tenkte nok aldri på tang og tare som en ressurs. Det var bare glatt å gå på....

    Her fortsetter det å snø. Ingen fare med påskeføret i år.

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett
  11. Annorlunda men mycket intressant!

    SvarSlett
  12. Artig vinkling på oppgaven. Prøv å bruke den en gang, tror det er godt. Kan spørre min kokkesønn ved leilighet om han har en oppskrift hvis jeg husker det. Hilsen Tove

    SvarSlett
  13. Annorlunda tolkning med en bra text.

    SvarSlett
  14. Spännande och annorlunda tolkning av temat.

    SvarSlett
  15. Spännande frukter du presenterar. Jag gillar allt från hav och sjö, så även tång skulle nog funka för mig. Jag tror att jag ätit något som innehöll malen tång för proteinets skull. Men då kände man nog ingen distinkt smak. Jag tror vi får vända oss till havet för att föda alla på denna jord framöver.

    SvarSlett
  16. Ovanligt men fin tolkning av temat! Det kommer säkert mer tång i maten i framtiden!
    Kram och en fin helg!
    Karin

    SvarSlett

Eg set stor pris på at du legg igjen ein kommentar :-)